INFIINTARE FIRMA
Procedura de infiintare firma se face la Registrul Comertului. Competenta este data de locatia viitorului sediu social al respectivei firme. Puteti opta pentru infiintare firma cu sediul in Bucuresti. Atunci toata procedura se va desfasura la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Puteti spre exemplu sa doriti infiintarea unei firme cu sediul in Ilfov. In acest caz toate demersurile vor fi facute la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Ilfov.
CARE SUNT PASII INFIINTARII UNEI FIRME?
VOM LUA PAS CU PAS ACEASTA PROCEDURA SI VOM EXPLICA CE VETI AVEA DE FACUT PENTRU A VA INFIINTA CAT MAI REPEDE O FIRMA
1. REZERVAREA DE DENUMIRE A VIITOAREI FIRME
Este dificil sa gasiti un nume pentru viitoarea firma. Cel mai indicat ar fi sa va ganditi la cinci variante de denumire. Aceasta pentru a nu exista probleme de disponibilitate la momentul, la care va decideti sa rezervati denumirea. Rezervarea denumirii se va face in ordinea indicata a preferintei.
2. CAUTAREA SI STABILIREA SEDIULUI SOCIAL AL VIITOAREI FIRME.
De la momentul la care incepeti procedura de infiintare firma, va trebui sa aveti in vedere un aspect foarte important. Ne referim aici la identificarea si gasirea unui sediu social. Sediul social al unei firme va putea fi constituit in cadrul unui imobil (casa sau apartament) sau la sediul Cabinetului de Avocat.
3. ALEGEREA CODURILOR CAEN
Identificarea codurilor CAEN, raportat la activitatile pe care le veti intreprinde, recomandam a se face cu ajutorul unui avocat specializat in drept comercial. Scutiti astfel eventualele probleme cauzate de alegerea eronata a acestora. Din cele 9900 de coduri veti alege codurile CAEN care corespund cel mai bine activitatilor. Va recomandam sa cuprindeti in actul constitutiv doar codurile CAEN pe care le veti folosi in firma dumneavoastra.
4. REDACTAREA DOCUMENTELOR NECESARE PENTRU INFIINTARE FIRMA
a) Formular de inregistrare tipizat – se gaseste la sediul Registrul Comertului.
b) Act constitutiv – acesta este documentul cel mai important din intreaga procedura de infiintarea a unei firme. Ar trebui sa fie redactat de catre un avocat specializat in ramura dreptului comercial. Beneficiati astfel de intreaga experienta a unui profesionist. Evitati astfel si problemele cauzate de eventualele greseli facute la momentul redactarii acestuia de catre o persoana neavizata.
Actul constitutiv este documentul in care se vor insera detalii impotante precum: identitatea asociatilor, sediul societatii, valoarea capitalului social, precum si insiruirea codurilor caen ale firmei.
c) Anexa 1 privind inregistrarea fiscala a firmei – prin completatea acestui document pe care il veti regasi la Registrul Comertului va veti putea alege tipul de firma pe care o veti infiinta. Majoritatea persoanelor aleg microintreprindere neplatitoare de TVA.
d) Rezervarea denumirii firmei in original. In urma rezervarii denumirii veti primi un document (rezervare de denumire) care va fi depus in original la dosarul de infiintare firma.
e) Dovada depunerii capitalului social a firmei in original. La momentul depunerii capitalului social (minim 200 de lei) veti primi un document care va face dovada depunerii capitalului social de la banca cu care veti decide sa colaborati.
f) Dovada sediului social a viitoarei firme constand intr-un contract de inchiriere sau comodat pentru spatiul ce va constitui sediu social. Daca sediul social va fi gazduit la Cabinet de Avocat atunci contractul de asistenta juridica si Decizia de infiintare a Cabinetului sunt singurele documente necesare pentru infiintarea firmei. Eliminati astfel Acordul vecinilor si al Asociatiei de Proprietari. Click aici pentru detalii privind serviciul de gazduire sediul social SRL la cabinet de avocat.
g) Acordul Vecinilor, Asociatiei de Proprietari precum si semnatura si stampila Presedintelui Asociatiei. In cazul in care veti alege ca sediul sa fie in cadrul unui apartament de bloc, atunci veti avea nevoie un formular tipizat, pe care il puteti gasi pe site-ul Registrului Comertului. Pe acest formular va trebui sa obtineti semnaturile vecinilor de sus, jos, lateral, precum si semnatura si stampila Presedintelui Asociatiei de Proprietari.
h) Cartile de identificare ale viitorilor asociati, precum si cea a viitorului administrator a societatii in curs de infiintare. Bineinteles daca acestia se pot identifica doar cu pasaportul sau cu cartea provizorie de identitate atunci se poate opta si pentru aceasta varianta fara probleme.
i) Declaratiile pe proprie raspundere de detinere a functiei de asociat, administrator si specimenul de semnatura al administratorului. Acestea trebuie facute fie la notariat sau la Registrul Comertului. Desi ambele variante sunt in regula, ne referim la emitentul acestor declaratii, va putem spune ca Registrul Comertului va fi varianta cea mai ieftina, pe care o puteti alege atunci cand faceti aceste declaratii.
j) Declaratiile model 2 completate si semnate de catre asociat sau de catre administrator. Din acestea reiese faptul ca persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii. In cazul in care nu veti dori sa desfasurati activitati la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora, atunci veti opta pentru completarea declaratiei model 3.
5. DEPUNEREA DOSARULUI DE INFIINTARE LA REGISTRUL COMERTULUI
Cea mai simpla procedura este cea de depunere a dosarului la Registrul Comertului competent pentru inregistrarea si infiintarea firmei dumneavoastra. Dupa ce ati reusit sa faceti rost de toate documentele amintite mai sus, le veti pune in ordine in cadrul unui dosar cu sina. Veti depune apoi dosarul la unul din ghiseele Registrului Comertului in vederea finalizarii procedurii de infiintare a firmei.
Avocatii nostri va stau la dispozitie pentru a va ajuta cu procedura de infiintare firma prompt si cu profesionalism scutindu-va astfel de timp pierdut, precum si de orice probleme ce ar putea sa apara la momentul infiintarii.
DOCUMENTE NECESARE INFIINTARE FIRMA
Avem nevoie de la dumneavoastra de urmatoarele documente:
- Copie buletin asociat/asociati/administrator
- Contractul de vanzare-cumparare (sau comodat, donatie, etc) prin care a fost dobandita proprietatea asupra imobilului ce va gazdui sediul social. Dacă se optează pentru gazduirea la cabinet de avocat a sediului social, acest contract nu mai este necesar. Vezi detalii aici.
- O listă cu 5 denumiri, ce urmeaza a fi rezervate in ordinea preferintei.
Ai nevoie de ajutor la infiintarea unei firme?
INTREBARI FRECVENTE INFIINTARE FIRMA
Procedura de infiintare a Intreprinderii Individuale dureaza 3 zile de la data depunerii dosarului de infiintare la Oficiul Registrului Comertului (intr-o zi se depunde dosarul, ziua urmatoare dosarul este lucrat de functionarii ORC, iar in a treia zi documentele sunt pregatite pentru eliberare.
Daca ne veti transmite prin transfer bancar sumele de bani reprezentand onorariul avocatial aferent procedurii de infiintare firma, contractul de asistenta juridica se considera incheiat la distanta iar avocatii nostri vor incepe de indata lucru. In acest fel se va scuti prima deplasare la biroul nostru, ramanand ca dumneavoastra sa veniti doar la semnarea documentelor, iar la final, fie personal fie prin reprezentant, ne veti vizita din nou pentru a va preda documentele de infiintare.
Suplimentar onorariului de infiintare SRL, mai sunt necesare sumele de 200 lei pentru capitalul social (se depun la banca si se pot retrage dupa infiintare), 123 lei taxele de infiintare de la Registrul Comertului, si suma de 100 lei (aproximativ) reprezentand onorariul notarului public in fata carui vor fi date declaratiile notariale necesare infiintarii.
Pentru sumele de bani incredintate, va vor fi emise factura si chitanta integral deductibile.